Tackers

Zoek je een tacker, dan zijn er veel mogelijkheden. Om de beste keuze te maken in het grote aanbod spijkerpistolen is het goed om te kijken naar het gebruik. Wil je nieten, brads, krammen of coilnails schieten? Ga je voor een accu tacker of toch een pneumatische? Bij Werkplaatstechniek vindt je altijd de tacker die past bij jouw wensen.

 

Populaire SpijkerpistolenCoilnailers | BradnailersNietpistolenStoffeertackersStripspijker tackerKrammachines

74 artikelen

Pagina

74 artikelen

Pagina

Wat is een tacker?

Een tacker is een machine welke door middel van een veersysteem, perslucht of een krachtige elektromagneet nieten in een materiaal kan schieten. Met behulp van de tackers van de verschillende merken die wij u aanbieden, kunt u nieten/brads/spijkers/etc. heel nauwkeurig en zonder belasting in het hout schieten. De nieten/brads/etc. gaan volledig het materiaal in en daarom is het verstandig om er goed op te letten dat u de juiste tacker gebruikt, zodat de bevestigingsmaterialen niet onder het materiaal uit zullen steken.


Welke soorten tackers zijn er?

Er zijn verschillende varianten tackers met een diversiteit aan specificaties en opties. De tackers zijn onder te verdelen in krammachines, nietmachines, (mini)bradnailers, coilnailers, stoffeertackers en stripspijkermachines. De verschillen tussen deze machines zijn de bevestigingsmiddelen die de machines schieten. Zo schiet een krammachine bijvoorbeeld grote nieten, oftewel krammen. De coilnailers schieten gladde, ring en schroefspijkers, zowel door draad, als door kunststof verbonden. De machines hebben ook verschillende specificaties. Zo hebben sommige tackers een antidubbel vuurmechanisme en hebben anderen een verstelbaar werkcontactelement.

De tackers hebben verschillende doeleinden. Zo zijn er enerzijds afwerktackers en anderzijds constructietackers.

Afwerktackers

Afwerktackers zijn geschikt voor lichtere klussen en verbindingen die minder constructieve waarde hoeven te hebben. Afwerktackers komen goed van pas bij werkzaamheden waarbij het eindresultaat optimaal dient te zijn. De bevestigingsmiddelen voor afwerktackers zijn brads. Dit zijn dunne nagels met een zeer kleine kop die verzonken in het hout worden aangebracht. Er hoeft hierbij minimaal geplamuurd worden, wat erg voordelig is.

Constructietackers

De constructietackers zijn geschikt om (hout)constructies te maken die erg stevig moeten zijn. De constructietackers gebruiken spijkers met een grotere diameter dan de brads die afwerktackers gebruiken. De spijkers van de constructietackers zijn voorzien van een platte kop, waardoor een stevigere verbinding gewaarborgd wordt. Het grote voordeel van constructietackers is de snelheid van het werken met deze tackers ten opzichte van het werken met een schroefmachine of met een hamer en spijkers.


Tackers op Accu en Tackers op lucht

Ook zit er verschil in de werkingen van de tackers. Sommige tackers werken op lucht, anderen op accu en weer anderen weer op elektriciteit.

Pneumatische tacker

Een pneumatische tacker is een machine die werkt op luchtdruk. De pneumatische tacker heeft daarom een compressor nodig. Deze compressor zorgt ervoor dat de tacker altijd over voldoende lucht onder hoge druk beschikt. De spijker (en daarmee ook het nietje / de brad / / etc.) wordt weggeschoten dankzij de hoge luchtdruk. Als u spijkers wilt schieten met een pneumatische tacker, heeft u een speciaal gebandeerde spijkers nodig.

Het is namelijk niet mogelijk om losse spijkers in de tacker te plaatsen. De nietjes die in de pneumatische tacker gaan, zijn een stuk groter dan de nietjes die in een elektrische tacker worden geplaatst. Een tacker die op lucht werkt heeft periodiek onderhoud nodig, omdat de bewegende delen van de tacker gesmeerd moet worden met speciale tacker-olie.

Tackers op accu

Accutackers zijn nietmachines die werken op een accu. U kunt de accu’s telkens opnieuw opladen. De tackers op accu zijn perfect geschikt voor het afwerken van plinten, latten en beglazing en worden op een duurzame wijze geproduceerd.

Elektrische tackers

Een elektrische tacker is een nietmachine die op elektriciteit werkt. Een elektrischte tacker is erg handig bij het stofferen. Een elektrische tacker wordt ingezet op het moment dat een handtacker (oftewel een kantoornietmachine) niet voldoende kracht heeft om bijvoorbeeld een houten plaat op regelwerk te bevestigen.


Wat zijn de voordelen van tackers op lucht?

De pneumatische tacker is veel sterker dan de elektrische tacker. Als u de pneumatische tacker gebruikt bij dik materiaal, moet u de luchtdruk sterker instellen dan bij dun materiaal, zodat de kracht van het schieten groter is. Op deze manier wordt de spijker dieper in het materiaal geschoten en wordt een sterkere verbinding gerealiseerd. De pneumatische tacker is veel compacter en daardoor comfortabeler om mee te werken in vergelijking met een tacker op accu.

Wat zijn de voordelen van tackers op accu?

Door gebruik van de accutacker, bespaart u elk jaar tot €230 op gaspatronen. Accutackers zijn perfect voor dakleggers/ramenzetters, omdat zij anders last kunnen hebben van een compressor, slanghaspels of een stroomkabel die in de weg zit. De meegeleverde snellader laadt de accu’s slechts binnen één uur weer op. Onze gepatenteerde ontwerpen van de accutackers reageren onmiddellijk en zonder enige vertraging wanneer de trekker overgehaald wordt.

Wat zijn de voordelen van elektrische tackers?

Met een elektrische spijkertacker is het mogelijk om spijkers in verschillende materialen te schieten. U kunt namelijk de slagkragkracht instellen naar eigen wens en daardoor maakt het niet uit of het materiaal waar doorheen geschoten wordt dun of dik is. Dankzij de elektrische tacker krijgt u minder last van vermoeide vingers of handen. U hoeft namelijk weinig kracht te zetten om de nieten in het materiaal te schieten. Er wordt ook veel tijd bespaart dankzij de elektrische tacker. U heeft geen compressor nodig bij de elektrische tacker.

De eerste elektrische tackers werkten met accu en gaspatronen. Inmiddels heeft de technologie zich ontwikkeld en zijn gaspatronen voor dit type tacker overbodig geworden.


Welke merken tackers zijn er?

Er zijn verschillende merken tackers op de markt. Bij Werkplaatstechniek hebben we een selectie gemaakt van de beste tacker merken, waaronder:

  • Panrex
  • KITPRO Basso
  • RGN
  • Milwaukee
  • Senco
  • MAX

Wat zijn de voordelen van een tacker over het algemeen?

Met behulp van de tackers hoeft u minder kracht te zetten en worden uw handen/vingers minder belast. Daarnaast is een tacker vele malen nauwkeuriger en sneller dan de bewerking met hamers en spijkers. Elke tacker heeft weer andere voordelen. Dit verschilt natuurlijk ook per merk tacker. Er zijn wel overkoepelende voordelen onder de tackers. Zo hebben veel tackers bijvoorbeeld een geluiddemper, waardoor het geluidsniveau laag is en er weinig trillingen zijn. Ook wordt de veiligheid gewaarborgd door de beveiliging op de tackers. Het apparaat zal namelijk niet schieten, tenzij er meer dan drie nieten in het magazijn zitten. Er zit een antidubbel vuurmechanisme op de tackers. Dit is een preventie tegen dubbel schieten. Bovendien bevatten de tackers een verstelbaar contactelement. Dit is een diepte-instelling voor consistente, controleerbare nietdiepte en een exacte afwerking.

Het grote assortiment van de tackers over het algemeen is ook erg voordelig. Zo is er per werkzaamheid een bepaald type tacker beschikbaar. Als u een klus moet uitvoeren die erg secuur is, kunt u beter een tacker gebruiken met een smalle neus. Ook verschilt het gewicht van de tackers enorm. De hele lichte tackers, ook wel de minitackers genoemd, kunt u gebruiken bij kleine klusjes. Bij gebruik van de minitacker is er minder belasting en heeft u een beter overzicht door het kleinere formaat.

Wanneer kunt u een tacker gebruiken?

Met behulp van de tacker kunt u veel verschillende werkzaamheden uitvoeren. Zo kunt u bijvoorbeeld meubels stofferen, isolatiemateriaal hechten, folie bevestigen, ondervloeren leggen en egaliseren, (dunne) plafondplaten nieten, kisten- en kratten monteren en raamkozijnen monteren. U kunt de tackers ook gebruiken tijdens het timmeren of voor een perfecte afwerking van gipsplaten. De constructietackers zijn geschikt voor de bevestiging van houtconstructies en bieden daarbij een stevig en goed afgewerkt resultaat.

Denk bij de houtconstructies bijvoorbeeld aan gevelbekleding, houtskeletbouw, (onder)vloeren en pallets. De afwerktackers zijn geschikt voor werkzaamheden zoals het bevestigen van deurlijsten, plinten en lambriseringen, maar ook voor het op de plaats houden van onderdelen die gelijmd moeten worden.

Wie gebruikt een tacker?

Professionele timmerlui zijn ook al overgestapt van hamers en spijkers naar de handige tackers. De tacker bespaart de professionals enorm veel tijd en kracht, waardoor klussen sneller kunnen worden afgerond. Op deze manier kunnen ze meer klussen aannemen.

Ook als fanatieke doe-het-zelver heeft u een groot voordeel met de tackers. Door middel van de tackers kunt u snel klusjes tussendoor doen, waar u voorheen veel langer mee bezig was. U kunt nu snel en eenvoudig spijkers/nieten/brads/etc. bevestigen. De afwerking is daarnaast ook in veel gevallen beter doordat de tacker secuurder is. Andere mensen die baat kunnen hebben bij de tacker, zijn aannemers die actief zijn in de houtconstructie, meubelmakers, interieurbouwers, glaszetters, mensen die actief zijn in de installatietechniek, hout(skelet)bouwers en hoveniers.